Начало » Новини »

Отвъд Атлантика: Борисов прекали с икономиите

Дата на публикуване: 27.02.2013 г.
Източник: expert.bg

България беше твърде стриктна с прилагането на строгата политика на икономии, което изкара гневните избиратели на улиците и доведе до оставката на правителството на Бойко Борисов. Това заяви в интервю за "Блумбърг" професорът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини, който предсказа световната криза от 2008 година, предаде БГНЕС.

"Правителството се срина заради политиката на икономии и други проблеми, включително високите цени на енергията, които оказват влияние върху покупателната способност на домакинствата", заяви Рубини. "Има и някакъв елемент на корупцията, която е системна и хората са разочаровани от него", каза той.

"Това, което липсва в България, а и други части на Централна и Източна Европа, е икономическият растеж", каза Рубини. "Има огромни загуби на работни места и покачване на безработицата, икономическият ръст е посредствен", добавя известният икономист. Безработицата през януари достигна 11,9%, което е най-високото равнище от април 2005 година.

Премиерът Бойко Борисов подаде оставка на 19 февруари след масови протести срещу високите сметки на тока и ниските доходи. Правителството на ГЕРБ дойде на власт през 2009 година, замрази заплатите и забави плащанията към бизнеса, за да ограничи бюджетния дефицит и да предотврати влиянието на дълговата криза в еврозоната, отбелязва още "Блумбърг".
 
Последни новини
Еврозона: Опасност от продължителна рецесия
Силен спад на ключов показател за икономическото доверие в...
25 хиляди свободни работни места
Вакантните работни места в 31 страни в Европа /ЕС-27 плюс Исландия,...
Заетостта продължава да спада
Още 22 хиляди работни места са загубени за 12-те месеца до края на...
Италия:Ръст на промишлеността
Промишленото производство в засегнатата от рецесия Италия е...
Copyright © www.rc-agency.eu All Rights Reserved. 2010