Начало » Новини »

Дания е малка като България, но ... (Анализ)

 Дата на публикуване: 28.02.2013 г.
Източник: economynews.bg
Автор: Ива Стойкова

Да си роден скандинавец е печалба от лотарията на живота. Към тази перифраза на израза за британците можем да прибавим и друг - успешната модернизация днес се нарича "приближаване към Дания".

Дания има един от най-либералните пазари в Европа. Страната е член на ЕС, но не и на еврозоната. Заедно с останалите си скандинавски съседи, разположени в самия край на Европа, датчаните показаха успешен модел, съчетаващ конкурентноспособност и благосъстояние. Скандинавците първи се сблъскаха с проблеми, връхлетяли останалите европейци по-късно, но и първи достигнаха бъдещето. Иновации, социално включване, социална мобилност са силните страни на Дания. Тя е сред европейските изключения по отношение на равнопоставеността на жените спрямо мъжете на пазара на труда -делът на работещите жени е 72% спрямо 79% мъже. Впрочем този факт изтъкна и датският посланик у нас Кoре Янсон по време на представянето на специалния доклад The Economist за Скандинавските страни.

Дания накратко в цифри
Публичните разходи в Дания се вдигнаха от 51% на 58% от БВП след финансова криза от 2007-08 година, а нивата в момента са най-високите в ОИСР. Съотношението между приходите от данъци и БВП на е 47,6%. ДДС е 25%.

Реформи. През 2006 г. Дания взе решение за увеличение на пенсионната възраст от 65 на 67 години към 2024-27 г. През 2010 г. максималният срок за изплащане на обезщетения за безработни бе намален наполовина - от четири на две години (около 2300 евро на месец). През 2011 г. беше програмирано и постепенното отпадане на предсрочното пенсиониране, което сега е възможно на 60 години. През 2012 г. бе анонсиран план за увеличаване на разликата между минималната работна заплата и социалните помощи.

Датският модел - flexicurity
Дания има уникален пазар на труда, който може да се обобщи като „гъвкава сигурност”. Датските компании могат да уволняват служители почти с американска лекота, но същевременно правителството дава щедри обезщетения на уволнените и им помага да си намерят работа. Датският икономически модел комбинира елементи на силно либерализираната и отворена икономика на англо-саксонските страни с високото ниво на социална осигуреност, характерно за западно европейските икономики на континентална Европа. Резултатът е работодатели, които са в непрестанна конкуренция за привличане на най-добрите и компетентни кадри, от една страна, и работещи хора, които са длъжни да увеличават квалификациите си непрекъснато, за да могат да запазят работните си места и да са конкурентни на свой ред. Дания държи челните места по мобилност на работния пазар. По данни на Конфедерацията на датската индустрия, при работна сила в страната от около 3 млн. души (при приблизително 5,6 млн. души население), 600 000 души годишно сменят работните си места. Освен това годишно в Дания се закриват 250 000 работни места, като същевременно се откриват приблизително същият брой нови. По данни на Евростат хармонизираният коефициент на безработица в страната към декември 2012 г. е 8%.

Глобални играчи от бизнеса
Дания е лидер в производството на слухови апарати - Oticon, корабоплаването - Maersk, играчките - Lego, напитките - Carlsberg. В страната има повече от 200 компании от областта на вятърната енергия, които представляват една трета от световния пазар на вятърни турбини. Не на последно място трябва да се отбележи шампионът Novo Nordisk, произвеждащ половината от инсулина в света. Предвид нарастващите нужди от този лекарствен продукт заради увеличаващия се брой на хората с диабет (346 млн. души в света) компанията е с водещи позиции през следващите години. Novo Nordisk е център на биотехнологичен клъстер, наречен Medicon Valley, простиращ се от Копенхаген до Малмьо в съседна Швеция, с годишен оборот от €13.4 млрд.
Дания има традиции и в селското стопанство. За мащабите на производството говори статистиката - страната е осмият износител на храни в света.

Какво стои зад успеха им? Отговорът се крие в най-малко четири качества на бизнеса. На първо място са иновациите. Датските фермери, например, са внедрили специални чипове, чрез които наблюдават кравите с цел увеличаване на млеконадоя. Характерно за датските предприемачи, както и за скандинавските изобщо, е дългосрочната перспектива в развитието на компаниите. Това е смисълът на съществуването на Carlsberg Foundation и Lego Foundation. Третото много важно качество на скандинавския бизнес е консенсусният подход към управлението - плоски структури, демократични принципи, доверие и сътрудничество. Шегата, че компаниите имат най-висококвалифицираните нискоквалифицирани работници, всъщност отговаря на истината. И, разбира се, механизацията е четвъртото достойнство на датския бизнес - трудът се облекчава от автоматизирани машини, които са навсякъде, дори в метрото на Копенхаген.

Образованието като пазар
„Образованието е това, което ще ни даде тласък, за да приемем предизвикателствата на бъдещето, на глобализацията и за да бъдем истински конкурентоспособни”. Това са отново думи на посланика на Дания в България. Образователната система в страната е заимствала елементи от Швеция - ваучерите, чрез които всеки ученик се ползва от безплатно образование, но запазвайки си правото да избира къде да учи, включително и в частни училища. Приносът на Дания към тази система е, че родителите имат право да допълват стойността на ваучерите (в определени граници) със свои средства. Резултатът е създаването на процъфтяващ училищен „пазар”, особено в Копенхаген, където в конкуренция се намират традиционните общообразователни училища, религиозни мюсюлмански училища и експерименталните им аналози за застаряващи хипита. Една от най-популярните закачки в Дания е, че леви политици дават децата си в частни училища.

Данъци, дори „мазни”
Дания е сред европейските страни с най-високи данъци. През 2008 г. Дания понижи облагането на най-високите доходи от 62,3% на 55,4%. Най-високата ставка се прилага за доходи над 53 хил. евро годишно. За сравнение, средната брутна работна заплата е 58 640 евро за година. Всички работници в Дания задължително заплащат и вноски за трудовия пазар в размер на 8%. Страната се прочу с въвеждането на „данък мазнини”, който впоследствие беше отменен заради поскъпването на храните. Налогът, който влезе в сила през октомври 2011 година, бе въведен като част от мерки за подобряване на общественото здраве. За храни, съдържащи 2,3% наситени мазнини данъкът беше 16 крони ($2,72) на килограм.

Всекидневната Дания
Дания е страната с 350 километра вело алеи. Една трета от хората отиват на работа с колело. Обичайна гледка е от мъглата рано сутрин да се появи майка, която кара със специално колело детето си на детска градина или училище. Датчаните могат да се гордеят и с най-добрия ресторант в света - Noma, който бе причина Копенхаген да се превърне в ресторантската столица на Европа. Но внимание, ако искате да си запазите място, трябва да почакате три месеца след резервацията, за да опитате минималните количества храна, сервирани в много и големи чинии.

Забележка: В текста са използвани данни от Специалния доклад на The Economist „Northern lights”, доклад „Икономическият модел на Кралство Дания в контекста на глобалната конкуренция” на Елена Маркова, втори секретар в Посолството на Р България в Копенхаген, Агенция по заетостта, Евростат.
 
Последни новини
Еврозона: Опасност от продължителна рецесия
Силен спад на ключов показател за икономическото доверие в...
25 хиляди свободни работни места
Вакантните работни места в 31 страни в Европа /ЕС-27 плюс Исландия,...
Заетостта продължава да спада
Още 22 хиляди работни места са загубени за 12-те месеца до края на...
Италия:Ръст на промишлеността
Промишленото производство в засегнатата от рецесия Италия е...
Copyright © www.rc-agency.eu All Rights Reserved. 2010