Начало » Новини »

S&P за българското правителство

Дата на публикуване: 05.03.2013 г.
Източник: economynews.bg

Новото правителство вероятно ще продължи политиките, насочени към стабилен икономически растеж в условията на валутeн борд в страната, смятат от Standard & Poor's. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Стабилната перспектива на кредитния рейтинг на България отразява становището на Standard & Poor's, че въпреки последните политически развития. Това се посочва в анализ на агенцията за кредитен рейтинг, озаглавен "Ще променят ли политическите ветрове фискалната стабилност на България?". Експертите посочват още, че въпреки неустойчивата икономическа среда България има дефицит и дълг, чиито стойности са сред най-ниските в Европейския съюз (ЕС). Анализаторите припомнят, че като не отстъпи от мерките за икономии за четири години, правителството намали бюджетния дефицит с 3 процентни пункта - от 4,3 на сто от БВП през 2009 година. Освен това, съчетавайки съкращаването на разходи със сериозните приходи от ДДС, правителството на Борисов всъщност е преизпълнило своята цел за 2012 г., като постигна дефицит на консолидираното правителство в размер на 0,45 процента от БВП на касова основа спрямо целевия дефицит от 1,3 на сто, смятат от агенцията.

S&P коментират и предстоящите извънредни избори, като обръщат внимание на евентуалните промени в данъчната система на страната, както и на енергетиката. Енергетиката ще бъде един от големите въпроси по време на изборите, тъй като е фокусът на последните протести. Експертите на S&P смятат, че тарифите на комуналните услуги бяха причина за протестите и е малко вероятно цената на електричеството значително да се намали, тъй като България вече има най-ниските цени в ЕС на електроенергията, както за домакинствата, така и за фирмите.

Главните основания за кредитния рейтинг на Standard & Poor's за България отразяват становището им за сериозните резултати на българските политици по отношение на фискалната дисциплина, ниския и намаляващ бюджетен дефицит и държавен дълг, както и перспективите за икономически растеж, се посочва в анализа. Освен това, външната позиция на България постоянно се подобрява - по изчисления на експертите на агенцията за кредитни рейтинги, нетната външна задлъжнялост е намаляла от 193 на сто през 2009 г. до 110 процента от приходите по текущата сметка, смятат анализаторите. Това произтича от по-ниските инвестиции и по-слабото търсене от страна на домакинствата, съчетани с увеличаване на спестяванията (по предварителни данни до 23 на сто от БВП през 2012 г. от 14 процента през 2008 г.), което позволи на банките да върнат 4.2 млрд. щ. долара заеми на своите чуждестранни банки-майки. Рейтингът би могъл да се окаже под натиск в посока надолу, ако политическата обстановка се влоши и бъде застрашен настоящият, ориентиран към стабилност консенсус относно икономическите политики, смятат още от S&P. Значително влошаванена показателите за външна ликвидност също би могло да окаже натиск върху рейтинга. Стабилната перспектива, според Standard & Poor's, означава, че през следващите две години шансът това да се случи е по-малък от едно към три.
 
Последни новини
Еврозона: Опасност от продължителна рецесия
Силен спад на ключов показател за икономическото доверие в...
25 хиляди свободни работни места
Вакантните работни места в 31 страни в Европа /ЕС-27 плюс Исландия,...
Заетостта продължава да спада
Още 22 хиляди работни места са загубени за 12-те месеца до края на...
Италия:Ръст на промишлеността
Промишленото производство в засегнатата от рецесия Италия е...
Copyright © www.rc-agency.eu All Rights Reserved. 2010