Начало » Новини »

25 хиляди свободни работни места

Дата на публикуване: 21.03.2013 г.
Източник: economynews.bg

Вакантните работни места в 31 страни в Европа /ЕС-27 плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария/ са близо 1,5 милиона, сочат данни на европейската мрежа за заетост към 20 март т.г. Около един милион и 80 хиляди са търсещите работа с предложени автобиографии в европейския портал, а близо 30 хиляди са регистрираните в мрежата работодатели.

По данни на Агенцията по заетостта у нас в началото на годината свободните работни места са били около 25 хиляди. На първичния пазар на труда са били заявени близо 9 000 вакантни места, а частният бизнес е търсел около 5 500 работници. Най-много свободни работни места са били обявени в сферата на промишлеността /2 500/, търговията /над 1 500/ и в държавното управление /около 1 000/. През миналата година от предложения за работа в европейския портал за заетост са се възползвали над 1 500 българи, като най-предпочитани дестинации са били Германия, Испания и Португалия. Само в Испания са отишли на сезонна работа за бране на плодове над 1 000 българи, като кандидатите за работа са били близо 4 000. У нас през миналата година разрешение за работа са получили близо 600 чужди граждани, като 350 от молбите са били за нови разрешения, а останалите са били продължени. Според данни на европейската статистика най-висок процент свободни работни места е бил регистриран в началото на тази година в Малта - 3%. Следват Дания - 2,7%, Белгия - 2%, Великобритания - 1,8%. Средният процент вакантни работни места за ЕС е бил 1,4%.

Най-нисък ръст на вакантни работни места е отчетен в Португалия, Италия и Гърция - 0,3%; Полша, Латвия и Кипър - 0,4%. За България, Унгария, Румъния, Франция и Люксембург делът на свободните работни места е бил 0,6%. ЕС се опитва да подобри пазара на труда чрез по-тясно съгласуване на предлагането и търсенето на работа, като по този начин се цели премахването на пречките пред мобилността на работниците от цяла Европа, както и управление на икономическата миграция. Статистическите данни за свободните работни места се използват от Европейската комисия и Европейската централна банка /ЕЦБ/, за да се анализира и следи пазара на труда на национално и европейско ниво, като тези статистики са ключов показател за структурния анализ на икономиката на ЕС.
 
Последни новини
Еврозона: Опасност от продължителна рецесия
Силен спад на ключов показател за икономическото доверие в...
25 хиляди свободни работни места
Вакантните работни места в 31 страни в Европа /ЕС-27 плюс Исландия,...
Заетостта продължава да спада
Още 22 хиляди работни места са загубени за 12-те месеца до края на...
Италия:Ръст на промишлеността
Промишленото производство в засегнатата от рецесия Италия е...
Copyright © www.rc-agency.eu All Rights Reserved. 2010